MH betyder Mental Hund

I helgen gick Chill ett MH. För er som inte är helt söndernördade i hundlivet, ska jag berätta vad det handlar om. 
Det är ett Menalt test, fast det är inte ett test för det finns ett Menalt Test också, men det förkortas MT. Det här är ett test fast utan testet och då heter det Menal Hund. Ja, jag vet, låter urknäppt. Men, saken är den, att det skiljer sig mellan de olika beroende på ålder och vad man "ska ha testet (som inte är ett test) till. sen finns det ett beteende prov till, men det tänker jag inte gå in på. 

(null)

MH, alltså! "Mental Hund" står det för och man bedömer hur hunden beter sig i olika situationer och poängbedömmer det. Vissa raser ska bete sig på vissa sätt, andra på andra sätt. Men det visste ni ju redan att den jakthund bör ha jaktlust medan en annan typ bör vara mindre social etc. 

(null)

Vi hade lyckats nästla oss in på ett Uppfödare MH. En uppfödare som testade en hel kull och så fanns det plats över till Chill också. En kaxig lite Sheltie bland 6 Bruks-Schäfrar som är födda att bli tjänstehundar då Kennelpappan är polishundsförare. 

(null)

Jag skulle gå först ut och var tidigt på klubben. Beteende hos hundar har alltid intresserat mig mycket och jag handplockade just Chill för jag tyckte han hade vassa armbågar som skulle passa mig och vår hanhundsflock, jämfört med andra kullsyskon. Tänk om det inte skulle stämma!! "Han kanske vänder om och springer hem" tänkte jag förskräckt i ett ögonblick. 

Men det gick bra. Jag hade kanske förväntat mig att han skulle vara mer social och bjuda på mer lek än vad han visade. Men det blir en konstig situation så där ute i skogen och det är ju för att ta fram hundens "rätta" beteende och inte det man skapat. 

(null)

(null)

(null)
Bilderna ovan, är från MH:t men det är en av Shäferhundsförarna i rosa. Hon i svart är provledare som dirigerar spökena i bakgrunden. Hunden i fråga syns inte på bilden för den skyms av föraren. Bakom mig står beskrivaren och läser av hundens beteende efterhand som spökena kommer närmare och sen vänder de om. Efter det går föraren fram till ett spöke, en i taget och tar av huvan och pratar med dem. Beskrivaren läser hela tiden av hur hunden förhåller sig i situationen. 
Det är ett hotbeteende man läser av hos hunden och vissa raser ska ju svara starkt på att något konstigt dyker upp. Chill tog det ganska lugnt. Morrade lite men slappnade snabbt av och visade endast lite rädsla när jag pratade med spökena. Man kan ju tycka att det är dåligt men jag ser det som ett lagom försvar. Han behöver liksom inte älska allt som ser konstigt ut, bara han litar på att jag klarar av situationen. 

Kommentarer :

#1: Iza Palm

Åh, spännande, vi har eller jag framför allt, skulle också vilja göra sådant där, för att kolla hur läget är med våran hund. Vi vet att han älskar att spåra, men har inte haft tiden att kicka igång det ordentligt riktigt ännu, men snart så.

Svar: Spännande! Vad har du för hund Iza?
/P
Pernilla Åhlin

skriven
#2: mammakero

Kul att se hur det går för lille Chill.
Kommer du att använda testet till något speciellt?

Svar: Testet är offentligt och blir som en merit för honom. Det höjer honom en aning om någon skulle vara intresserad av att använda honom till avel t ex. Men det viktigaste är att jag vet att han är psykiskt stabil och därmed vet jag vad jag kan förvänta mig av honom i arbete.
/P
Pernilla Åhlin

skriven
#3: Lotta

Spännade! Det är så grymt roligt att se hur hundarna reagera. Både sin egen och andras. När jag gjorde det med min Grosser Munsterländer så var han den förste i sverige som genomförde det testet i sin ras. Dommaren blev lite road av detta. Eddie har också genomgått testet med sina kullsyskon.
Han är ju för söt din Chill, en riktig fotomodell.

Trevlig torsdag till dig!

skriven
#4: Malin B

Å, så spännande. Jätte kul att få följa er! Han hade tur som kom till er familj. ❤️

skriven
#5: Erika

Coolt med en sheltie som har gjort MH. Föreställer mig att BPH är vanligare. Och kul att du gillade det du såg :-) .

skriven
#6: mammakero

Angående Leonberger hunden, så har du naturligtvis helt rätt i att jag som brevbärare beter mej underligt vid deras revirgräns. Det som gör situationen obekväm är att de har byggt en lång bänk så hundarna kommer upp och kan få ut käftarna genom staketets överliggare. Och att brevlådan sitter på staketet över bänken... Båda hundarna är alltid ensamma i trädgården innanför staketet och människorna som har hand om dem aldrig är ute själva. Inte underligt att de blir vildare och vildare i utfallen mot oss, då vi alltid blir "ivägskrämda".

skriven

Kommentera inlägget här :