Höft och armbågar är röntgade

Man bör röntga höfter på de flesta hundraser för att fastställa att det inte är något fel på dem. Även om hunden inte har för avsikt att gå till avel, är det intressant att veta vad just mamman och pappan lämnat för valpar efter sig. Det ligger nog i alla seriösa uppfödares intresse. Man brukar HD-röntga när individen är runt 1 år och idag har Chill varit och röntgat sina höfter och armbågar. Resultaten skickas till Svenska Kennelklubbens kansli som bedömer hur de ser ut, vilka vinklar de har, hur de ligger i höftkulan och djupa skålarna är. Sen får man veta om de bedöms som A,B, C,D och i värsta fall E. 
(null)

A och B höfter är godkända höfter och är okej att avla på. C är för mig inte ok men för vissa raser räknas ett index ut där C är okej att avla på om den paras med en "bra" höft. 
(null)

Nu håller vi tummarna för A eller B höfter. Våra andra hundar har A allihop och för mej är det viktigt med bra höfter. Agilityhundar har ett hårt jobb och D-höfter skulle vara en katastrof. C- höfter kan man underhålla länge med bra muskler men är långtifrån bra. Jag vill att de ska hålla länge. 
(null)

Hunden som röntgas får lite lugnande för att vara helt avslappnad och det tar ett tag innan de är helt pigga igen. Chill är lite trött ikväll. 

Kommentarer :

#1: Erika

Spännande! Håller tummarna!

skriven
#2: mammakero

Vissa raser har blivit så hårt avlade att de alltid får problem med höfterna, har jag fått lära mej. Det jag inte fått veta var att de klassades i fyra olika klasser eller ens att röntgen var så viktig att den skickades till kennelklubben. Bra att veta!
Tur att Chill och de andra pojkarna hamnade hos dej!

skriven
#3: MalinB

Alla hundar i världen borde få ha det så bra som era pojkar. ❤️

skriven
#4: Bosse Lidén

Förstår att Chill var en aning trött. Det tar på krafterna att ha tenta. Hoppas det blir många A och B och inga E.

skriven

Kommentera inlägget här :