Cikoria

(null)
Sommartid pryds ofta våra Gotländska vägar av blomman Cikoria. Den anses vara ha medicinska förmågor och ska vara bra mot väldigt mycket. 
(null)
Det jag har hört är att den är besk och svår att äta. Roten däremot rostades under andra världskriget och användes som kaffesurregat. 
(null)
Jag har inte provat att äta den i sallad och inte heller att rosta roten. Men färgen gillar jag. För ganska många år sen fick jag för mig att jag skulle ha en fondvägg i vårt dåvarande sovrum. Jag pratade med färghandel och hon gick ut och plockade en blomma och blandade ihop färgen. 
Ack vilken miss! Maken fick en chock när jag började måla och den lila fondväggen speglade inte alls den skimrande blommans färg. Väggen var lila, väldigt lila och den finns inte kvar i dag. Men blommans färg är vacker om den få vara blomma och inte vägg. 

Kommentarer :

#1: Malin B

Vilket minne med färgen! 😅 Kulörer ÄR svåra att få till rätt.
Blomman är väldigt fin här på bilden och ännu finare är ju din fyrbente vän! 💕
När jag såg Maria Wern i går kväll tänkte jag på dig!!! DITT Gotland liksom.

skriven
#2: Gunnel

Cikorian är verkligen vacker. Förr växte det mycket här i dikeskanterna, men de sista åren har de lyst med sin frånvaro. Trist! Ha en trevlig helg

skriven
#3: Linda

Ja det var en väldigt vacker färg. Kanske du skulle satsat på bara kuddar och gardiner i färgen! Inte en hel vägg :-)

skriven
#4: Anonym

En vacker färg men du kanske ska göra som ovan skriver satsa på gardiner, kuddar eller överkast i den färgen.... men man lär sig av misstagen😀. Det har jag gjort... vi bodde på mellangatan i en lånad lägenhet. Hur bra som helst. Den här gången var vi ute vid Roma och tittade oss omkring så inget besök på vackra Fridhem den här gången. Önskar dig en trevlig helg. Gun

skriven
#5: Birgitta Jacobsson

Ha ha, ja den är väl finare som blomma då än fondvägg. Vilken skönhet på första bilden. Ha en skön kväll.

skriven
#6: Lotta

Visst är den vacker! Jag har massor av dessa skönheter vid min stuga. Jag gillar också färgen och jag tycker det var väldigt synd att det inte gick att få fram rätt kulör.
Första fotot är underbart!

:-)

skriven
#7: Marianne

En vacker färg på en fin blomma, det är alltid svårt att se hur en vägg ska se ut i en färg, min erfarenhet är att ta ett par toner ljusare än man först tänker.

Om man är ute själv, träffar man alltid någon att prata med, der är spännande. Vet inte om du hängt med hos mej under sommaren, men jag var ensam en vecka på Jylland, så himla skönt!

skriven
#8: Erika

Minns hur jag någon gång i ungdomen skulle måla några väggar i en ljusrosa ton och hur jätterosa det blev. Classic!

skriven

Kommentera inlägget här :