Femte årstiden

Skolan har börjat och båda mina tjejer har fyllt år. Det innebär att sommaren är slut. Nätterna blir kyliga och temperaturen i poolen sjunker drastiskt. När den yngsta fyllt år brukar det vara slutbadat här hemma. 

Men det innebär ändå inte att den Gotländska hösten är här. Nej då! Den brukar vänta lite till innan den slår ut i ruskiga vindar med kallt regn. Den här tiden på Gotland brukar kallas för den femte årstiden. Dagarna är ljumma och sköna. Östersjön brukar vara rimligt uppvärmd och solen brukar skina medan den höga luften är lätt att andas. Nätterna däremot, är fuktiga och kyliga. En härlig tid, med andra ord. 


Nu har sjuttonåringen gått vidare som myndig. Myndig! Arton år! Fattar Ni? Det gör inte jag! 
Hon har precis börjat sista året på gymnasiet och samtidigt har Lilla H börjat sitt första skolår. 

Det känns lite som en nystart. Nyåret kanske borde ligga i augusti i stället? 

I helgen som var, passade vi på att fira den nymyndiga dottern. När vi ändå skulle festa passade jag på att ta ut min årsdag i förskott och fira den på samma gång. Jag fyller inte år förrän om en månad, men ska det festas måste man liksom passa på. 


Men man blir lätt deckad dagen efter. Oj, så jobbigt det är att dricka vin och vara uppe till småtimmarna. Till och med hundarna gick och la dig innan oss. 

Men nu har vi återhämtat oss och njuter av de sista dagarna i augusti. 

Att suga ur det sista

Då var semestern över för den här sommaren. Det bästa med att ta sen semester är att man verkligen känner att det är över. Sommarens alla "poppupp-ställen" slår igen och turisterna försvinner. Skolan börjar och de flesta har återgått till sina jobb. 


Vi fick till en ledig dag i veckan som var. En dag när vi alla var hemma och lediga. Då drog vi iväg till stranden. 


Nike tycker att det bör vara fritt att bada så mycket man vill. 


Så här tjurig blir han om han inte får bestämma. 


Det finns stränder som så här års, där

man näst intill är ensam. 

Efter bad och lek blir även en hund trött. 

Sista veckan

Jag har precis påbörjat den sista semestervecka. Samtidigt som det är skönt att spara på det bästa, ledighet och sommar, känns det vemodigt att behöva tvinga Lilla H att anpassa sina tider inför den kommande skolstarten. För på måndag börjar hon i ettan! 

Men innan vi ska påbörjar det nya läsåret hittade vi på något kul. Åker på agilitytävling! 

Nja, bilden ovan är tagen på väg hem från våra roligheter. Vi hann med lite mer än agility, faktiskt. 

Men vi började i Mönsterås. Tre lopp med Nike och tre med Winston. Nikes lopp strulade. Han var tung och banorna passade honom inte. Winstons lopp då? Snabbaste tid med fem fel. Vad hjälper det att de är snabbast då? Men sjuttonåringen var nöjd med känslan. De var samspelta och hade fint flyt. 

När ett lopp återstod tog hon fram den riktigt viljestarka vinnarskallen. Och visst satte de en nolla. Det räckte till en pinne och en andraplats. 


Sen drog vi vidare på andra äventyr. 


Över den långa bron till grannön och där besökte vi Ölands-djurpark. 


Fördelen med Ölands-parken är att hundar som kan sköta sig, får följa med in. 


Våra tävlingsresor blir lyckade när vi delar upp aktiviteterna så här. En lördag med skällande hundar blir inte så betungande och tråkiga när man har en söndag med andra aktiviteter att se fram emot. Tänker främst på Lilla H. 
Sen gick färden tillbak över bron och vidare till Oskarshamn och färgen hem igen.